• NL klantenservice: +31629238103
  • ENG support & Whatsapp: +4526700046, +31852087772
Blog

Aquaplaning

Objavljeno

Wist je dat het contactoppervlak van een autoband meestal kleiner is dan de grootte van je hand?

Aquaplaning (aquaplaning) is een gevaarlijke toestand waarbij een laag water zich ophoopt onder het loopvlak van de band wanneer de band het directe contact met het wegdek verliest en het voertuig ongecontroleerd begint te glijden, waardoor het de controle over het voertuig verliest. Dit gebeurt bij hevige regen of wanneer je door een plas rijdt. Het profiel van de band is ontworpen om water af te voeren en tractie met de weg te krijgen.

Als je met hoge snelheid een plas raakt aan één kant van je auto, laten we zeggen het rechterwielpaar, kan je stuur naar rechts draaien. Als je hier niet op bent voorbereid, kun je de controle verliezen, houd je stuur stevig vast en verwacht dat dit zal gaan gebeuren.

Hier zijn enkele nuttige tips om aquaplaning zoveel mogelijk te vermijden:

  • We raden je aan om je bandenspanning minstens een keer per maand te controleren; zowel een te lage als een te hoge bandenspanning leidt tot slecht contact tussen de band en de weg, waardoor de grip kan afnemen en de rij-eigenschappen van de auto aanzienlijk kunnen veranderen.
  • Probeer verder vooruit te kijken om grote plassen te zien en aquaplaning te voorkomen.
  • Verminder uw snelheid om de kans op contact tussen de band en de weg te vergroten. Rem en versnel voorzichtig om de controle over het voertuig te behouden; plotselinge, scherpe manoeuvres kunnen ervoor zorgen dat je de controle verliest. Koop nieuwe banden die meer water door het loopvlak afvoeren; een versleten profiel vermindert de grip op nat wegdek. Een verkeerde keuze van het bandentype kan een aanzienlijk effect hebben op de grip op de weg.
  • Verander indien mogelijk van rijstrook; de middelste rijstrook is meestal droger dan rijstroken dichter bij de kant van de weg.

Vergeet niet dat je het risico op aquaplaning nooit helemaal kunt uitsluiten, maar de combinatie van deze tips kan de kans dat je in een gevaarlijke situatie terechtkomt aanzienlijk verkleinen. Lees meer over rijregels en richtlijnen op Topexam. nl en bereid je voor op je theorietoets.

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.